Välj en sida

Om oss

Aktuellt

birgit

Birgit Rasmussen

Professor Birgit Rasmussen prisas för vetenskaplig klinisk medicinsk forskning inom Palliativ vård

Patientens behov ska styra tillgången till palliativ vård och vården ska vara likvärdig oavsett diagnos, ålder och var vården sker. ”Även om döden är oundviklig borde inte ett ”dåligt” döende vara det”, lyder Birgit Rasmussens slutsatser efter år av forskning om palliativ vård i Sverige. Nu får hon 150 000 kronor från Jan Hains stiftelse för sin forskning. Priset delas ut i samband med en middag den 9 november. Läs mer på Lunds Universitets hemsida.


Debatt: Lika många dör ensamma idag som för fem år sedan – trots mål från Riksdagen

e8d3f7c9-feea-45f1-bb92-b999c0bce3ac

Ekot och Kaliber rapporterade, 9 oktober 2017, att det är lika många inom vården som dör utan någon vid sin sida i dag som för fem år sedan – trots att det finns ett uttalat mål från riksdagen om att ingen ska behöva dö ensam. Det visar P1-programmet Kalibers granskning av vården i livets slutskede. Klicka här för att lyssna på inslaget från Ekot i P1 med reportern Christian Ströberg och professor Carl Johan Fürst eller hela inslaget från Kaliber som sändes samma dag i P1.

 

Ny publikation om IPOS, huvudförfattare Ingela Beck

Artikeln med titeln ”Translation and Cultural adaption of the Integrated Palliative care Outcome Scale including cognitive interviewing with patients and staff” är nu publicerad i tidskriften BMC Palliative Care.
Hela artikeln är tillgänglig som PDF att ladda ner här.beck_et_al-2017-bmc_palliative_care

 


Filmer från Palliativt Utvecklingscentrums symposiedag med anledning av Lunds universitets 350-års jubileum

blir världen bättreNu kan du se filmerna från föreläsningarna om ”Vård i livets slutskede – idag och imorgon – ur ett nationellt och internationellt perspektiv” som spelades in i under symposiedagen. Filmerna hittar du på denna länk.

 


Tidningen Omsorg

tidningen omsorgNu finns den nordiska tidskriften Omsorg att läsa digitalt: https://omsorg.portfolio.no/

 


Blir det lättare att dö?

furstTänker du på döden eller döendet? Oroar du dig för hur din sista stund i livet kommer att bli om du inte dör ”knall och fall”? Tänk om vi visste att vi kan få en värdig död vare sig vi dör hemma eller på sjukhuset! Idag är det inte så för alla, men utvecklingen är på väg dit. Läs mer.

 


Tema Palliativ Medicin i Läkartidningen

I november 2016 gav Läkartidningen ut ett temanummer om Palliativ medicin med Carl Johan Fürst som ansvarig redaktör för detta nummer. Du hittar alla nio artiklarna här:
http://www.lakartidningen.se/Sok-arkiv/?f=g:Tema%20palliativ%20medicin&s=dd

 


PC på Senior i Centrum i Malmö 8-10:e maj

senior i centrum

PC deltog i kongressen Senior i Centrum, Malmö 8-10 maj.
 Läs Carl Johan Fürsts inlägg ”Livsviktigt om döden” på sidan 12 i kongresstidningen.