Sara Jönsson, arbetsterapeut inom palliativ vård och avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) i Malmö, har genomfört ett utvecklingsprojekt hos oss på Palliativt Utvecklingscentrum. Under tre månader en dag i veckan arbetade hon med att kartlägga arbetsterapeuter i specialiserad palliativ vård i Skåne, och skapa en bild av deras arbetssituation, utmaningar och behov.
Totalt finns 13 arbetsterapeuter inom den specialiserade palliativ vården i Skåne. Det innebär att flera av arbetsterapeuterna är ensamma i sin profession på sina arbetsplatser, vilket kan leda till avsaknad av stöd i yrkesspecifika frågor.
– I dagsläget ser det väldigt olika ut i Skåne när det kommer till arbetsterapeuter inom den specialiserade palliativa vården. Exempelvis saknar en verksamhet arbetsterapeuter, medan andra verksamheter har utökat sin bemanning, berättar Sara.
Sara skickade ut en enkät ut till samtliga arbetsterapeuter inom den specialiserade palliativa vården i Skåne. Enkäten besvarades anonymt, och innehöll frågor om bland annat antal patientbesök och restimmar per vecka, upplevd arbetsbelastning, och hur många team man ingår i.
Enkäten besvarades av 10 arbetsterapeuter och visade att de i snitt har ansvar för 28 patienter, och har utrymme att träffa cirka tio patienter i veckan. Restiden till och från patienterna ligger i på knappt sex timmar i veckan.
– Det var förvånande att antal patientbesök var väldigt lika, jag trodde det skulle vara större skillnad. Vi jobbar mer likt än vad jag trodde, kommenterar Sara.
Enkätsvaren visade även att de flesta arbetsterapeuter upplever att de har en ganska lagom arbetsbelastning, och att de har ett gott stöd i arbetsterapeutiska frågor från andra arbetsterapeuter eller fysioterapeuter, men lite mindre stöd i sin roll som arbetsterapeut i teamet. Stödet kommer framför allt från fysio- och/eller arbetsterapeutkollegor, och det är därför viktigt att ha nära till en kollega i professionen.
– Jag hade gärna forskat vidare på det här resultatet om det hade funnits utrymme. Till exempel skulle man kunna undersöka hur vi arbetsterapeuter kan stötta varandra på ett ännu bättre sätt i det vardagliga arbetet, och hur vi kan förbättra samarbetet i teamet, säger Sara.
Hur var det att jobba med ett utvecklingsprojekt hos oss på PC? Sara berättar att det har varit både roligt och givande, på ett professionellt men också personligt plan.
– Det har framför allt varit roligt att få grotta ner sig i något och fokusera på ett projekt. Ni har ett klimat som är tydligt och tillåtande, och det har gett mig mycket på ett personligt plan att få ha de samtalen jag har haft här hos er, berättar Sara.
– Det har också varit jätteroligt att få en inblick i PC:s verksamhet. Det har blivit än mer tydligt att vi behöver varandra, och att vi kan ha mycket glädje och utbyte av varandra. Projektet har även gjort att kollegorna på min arbetsplats i Malmö har blivit mer medvetna om er verksamhet och vad ni gör, säger Sara.