Health Technology Assessment (HTA) Syd har tagit fram en rapport som sammanställer och utvärderar positiva och negativa effekter av intratekal smärtbehandling av cancerorsakad smärta. Våra kollegor Maria Schelin, docent och epidemiolog, och Hussein Radafshar, överläkare Palliativ vård och ASIH i Lund, har bistått i framtagandet av rapporten som sakkunniga.

Smärta är ett av de vanligaste och svåraste symtomen hos patienter med avancerad cancer. Majoriteten får idag adekvat smärtlindring med olika typer av smärtstillande läkemedel, framför allt morfin, men för en mindre andel av patienterna kvarstår smärtan trots konventionell läkemedelsbehandling. Det är också vanligt med svåra biverkningar vid höga doser av morfin.

Intratekal smärtbehandling innebär att läkemedel tillförs via en kateter inlagd i ett vätskefyllt utrymme runt ryggmärgen. Katetern kopplas till en pump som är placerad antingen utanför eller innanför huden. Denna behandling har effekt vid mycket lägre doser av läkemedel jämfört med läkemedel som tillförs på andra sätt. På grund av detta har intratekal smärtbehandling potential att minska biverkningarna och möjliggöra effektivare smärtlindring.

Rapporten undersöker hur effektiv, säker och kostnadseffektiv intratekal smärtbehandling är vid behandlingsresitent cancerorsak smärta jämfört med konventionell behandling, baserat på en genomgång av den vetenskapliga litteraturen. Man belyser även etiska överväganden samt gör en kostnadseffektivitetsanalys.

Rapporten visar på att intratekal behandling av svårbehandlad cancerorsakad smärta, oberoende av typ av pump, innebär bättre smärtlindring än konventionell behandling. Det totala behovet av morfin minskar och att den hälsorelaterade livskvaliteten förbättras. Effekten på depression- och ångestsymtom och funktionsförmåga är däremot mera osäker.

Rapportens kostnadseffektivitetsanalys tyder på att intratekal smärtbehandling i jämförelse med konventionell behandling är kostnadseffektiv i vissa situationer, till exempel vid längre behandlingstider. Beräkningar för Södra sjukvårdsregionen visar att 90 patienter, i stället för 24 patienter som idag, årligen skulle kunna få tillgång till intratekal behandling till en merkostnad på knappt 7 miljoner kronor. Den etiska analysen lyfter fram vikten av att alla patienter, oberoende av boendeort, ges lika möjlighet till effektiv smärtlindring och att kompetens och praktiska förutsättningar för intratekal behandling förbättras i hela Södra sjukvårdsregionen.

Läs hela rapporten här