ALLAN-studien (tidig pALLiativ ANslutning) har nyligen avslutats och resultatet visar på en tydlig förbättring av livskvaliteten hos patienter som tidigt ansluts till palliativ vård. Studien inkluderade 118 patienter med en icke-botbar mag-tarmcancer, deltagarna slumpades till antingen en aktiv grupp med tidig anslutning till palliativ vård, eller till en kontrollgrupp med anslutning först när ett behov av palliativ vård förelåg.

Vi har intervjuat Mikael Segerlantz som är överläkare, docent på ASIH i Lund och lektor på Lunds universitet. Mikael är en av forskarna i studien och berättar här mer om forskningsresultaten.

När vi mätte patientens upplevelse av sin livskvalitet använde vi oss av ett validerat PROMS (patient reported outcome measure) som heter FACT-G (Functional Assessment of Cancer Therapy – General). Frågorna mäter patientens fysiska välbefinnande, sociala välbefinnande, emotionella välbefinnande samt allmänt välbefinnande. De som anslöts tidigare till palliativ vård rapporterade signifikant högre poäng på FACT-G, berättar Mikael.

Resultaten i studien visade att patienterna i den aktiva gruppen som anslöts tidigt till palliativ vård rapporterade en signifikant förbättrad livskvalitet 6 månader efter anslutningen. Det är viktigt att sätta detta i relation till att patienterna hade en kort förväntad överlevnad på 7.6 månader som grupp och att överlevnaden inte skilde sig åt mellan de som anslöts tidigt eller i ett senare skede.

–  Att patienterna, trots svår cancersjukdom, rapporterade en förbättrad livskvalitet i 6 månader efter anslutning blev vi både förvånade och mycket glada över.

Studien visade även att de som anslutits tidigt till palliativ vård hade betydligt färre akutmottagningsbesök, inläggningar och färre vårddagar på sjukhus än de i kontrollgruppen.

Det är viktigt att identifiera palliativa vårdbehov för att minska lidande. Trots att alla utom 8 patienter i kontrollgruppen även anslöts till palliativ vård i ett senare skede av sin avancerade cancersjukdom rapporterade gruppen med tidig palliativ vård en bättre livskvalitet. Det visar att tidpunkten är av betydelse.

Tidig anslutning till palliativ vård är en underutnyttjad möjlighet inom svensk hälso- och sjukvård, menar Mikael, som betonar vikten av en ökad kunskap kring tidig palliativ vård i svensk hälso- och sjukvård.

Tidig palliativ vård är mer utvecklad i länder som exempelvis USA och Canada. Vi tror och hoppas att ALLAN-studien tillsammans med ytterligare svensk forskning kommer att ha betydelse för att fler patienter får tillgång till tidig palliativ vård även i Sverige.

Just nu genomförs en hälsoekonomisk analys av ALLAN-studien, en sådan analys kan ha betydelse för hur vi ser på hälsoekonomiska konsekvenser av tidig anslutning till palliativ vård.

Vi kommer framöver även studera mer i detalj vad som gör att patienter upplever en förbättrad livskvalitet, samt studera skillnaden i närståendes mående när patienterna ansluts tidigt till palliativ vård.