I samband med den Nationella konferensen i Palliativ vård i Malmö 2023 bjöd vi in anmälda deltagare att delta anonymt i en enkätstudie kring dödshjälp. Enkäten bestod av 19 frågor, 17 kryssfrågor och samt två öppna frågor. Den skickades ut till 866 anmälda konferensdeltagare med representation från samtliga yrken inom det palliativa teamet och med varierande erfarenhet av palliativ vård. Sammanlagt var det 444 personer (51%) som svarade på enkäten.

Studiepopulationen består till 89% av kvinnor, 60% sjuksköterskor, 17% läkare, 15% undersköterskor och 40% av de som svarat har en specialisering inom palliativ medicin/vård.

Enkäten visade att 38% var negativa till att aktiv dödshjälp (eutanasi) skall legaliseras i Sverige, 36% var positiva och 26% var osäkra och med ungefär motsvarande siffror för läkarassisterad dödshjälp.

Inställningen till dödshjälp skilde sig statistiskt signifikant åt beroende på ålder, yrke, erfarenhet inom palliativ vård och om deltagaren hade en specialisering inom palliativ vård eller inte, men inte över kön. vi fann en mer negativ attityd ju äldre den som svarande på enkäten var (p<0,01) och bland dem med större yrkeserfarenhet (p<0,01). Vad gäller yrken var läkare mest negativa till legalisering av dödshjälp (80%), medan undersköterskorna var de mest positiva med endast 13% som motsatte sig legalisering.

I svaren från de två öppna enkätfrågorna, där de svarande kunde uttrycka tankar kring enkäten framkom tre huvudteman:

  • Att det är en komplex och svår fråga som kräver diskussioner och vidare utredning.
  • Att palliativ vård och lindring av symtom motverkar behov och önskan om dödshjälp.
  • Att det behövs fortlöpande träning hos personal i att möta existentiella frågor och önskemål om dödshjälp från patienter.

 

Läs artikeln här