Sedan maj i år bedriver Palliativt Utvecklingscentrum forskning om effekterna av användningen av Nationell Vårdplan för Palliativ vård (NVP) i Höörs kommun. Malin Ritzing, specialistsjuksköterska i palliativ vård och anställd på kommunen för att utveckla och förbättra den palliativa vården, har varit med och bidragit till uppstarten av forskningsprojektet.
I Höörs kommun har två boenden använt NVP del 2D sedan ett år tillbaka, och visionen för framtiden är att implementera NVP del 2 på alla boenden och hela hemsjukvården i kommunen.
– På de boenden där vi har infört NVP har läkaren blivit mer delaktig i att bedöma när palliativ vård bör inledas, vilket har bidragit till att palliativ vård påbörjas något tidigare. NVP tillhandahåller värdefull information som vi kan dela med läkaren, vilket underlättar samarbetet, berättar Malin.
Två demensboenden i Höörs kommun deltar i forskningsprojektet som är en klusterrandomiserad studie. Det innebär att ett av boendena har slumpmässigt valts till kontrollgrupp, där använder de inte NVP ännu. På det andra boendet har man implementerat NVP del 2, och till hösten kommer våra forskare undersöka skillnaden i vården mellan de två boendena. Data samlas in genom en enkätundersökning som närstående fyller i, där fokus ligger på deras upplevelse av vårdplaneringen och hur trygga de är med att den följs.
En viktig del i att Höörs kommun valde att vara en del i forskningsprojektet var att de kände att Palliativt Utvecklingscentrum kunde ge det stöd som de behövde genom hela processen, och även i implementeringen av NVP.
– Det känns väldigt tryggt att vi har Palliativt Utvecklingscentrum med oss i det här, vi har möjlighet att boka in möten och ställa frågor när vi behöver, och vi får NVP webbutbildningen anpassad till våra behov. Vi har även fått stöd i journalgranskningen, vi får ta del av de lösningar som finns tillgängliga och behöver inte skapa egna rutiner.
– Och så är det ju väldigt spännande att få vara med i en sådan här resa, fortsätter Malin. Vi sätter Höör på kartan, om jag hade varit arbetssökande hade jag själv tyckt att det är attraktivt att arbeta i en kommun som satsar på forskning och utveckling.
Malin hoppas på att NVP-forskningen ska bidra till att deras medarbetare får en djupare mening i sitt arbete och förståelse för palliativ vård, att det öppnar upp tankarna till att det inte bara handlar om döden.
– I slutändan hoppas vi att forskningen ska ge patienter med palliativa vårdbehov i kommunen en bättre och mer personcentrerad vård. En vård som inte resulterar i onödiga inläggningar på akutmottagningar, som ger patienterna samtal och möjlighet att berätta sina önskningar – för att någon frågar dem, avslutar Malin.