I vår nu avslutade ALLAN-studie (tidig pALLiativ ANslutning) inbjöds patienter med en icke-botbar mag-tarmcancer, när de kom till det första besöket på Skånes Onkologiska klinik. De som ville delta i studien slumpades mellan tidig anslutning till palliativ vård, vid start av den onkologiska behandlingen (kemoterapin) till en aktivgrupp och anslutning först när ett behov av palliativ vård förelåg till en kontrollgrupp.

De övergripande frågeställningarna i ALLAN-studie var: Vilken effekt har tillägget av tidig palliativ vård avseende på livskvalité? Skiljer sig antalet besök på akutmottagning, inläggningar och vårddagar på sjukhus?

Vid analys av de 118 patienterna i studien hittades en signifikant förbättrad livskvalité hos de patienter som fick tillägg med tidig palliativ vård jämfört med kontrollgruppen, ett mindre behov av akutmottagningsbesök samt att antalet vårddygn på sjukhus var signifikant färre. Dessa fynd är än mer intressanta då alla utom 8 patienter i kontrollgruppen så småningom under sjukdomsförloppet anslutits till ASIH. Det visar på att en längre tids anslutning till den specialiserade palliativa vården var av vikt för livskvaliteten och att det minskade behov av sjukhusvård. Tidig palliativ vård har alltså en betydande potential, men är en underutnyttjad möjlighet inom svensk sjukvård.