International Conference on Communication in Healthcare 2024 ägde rum i Zaragoza, Spanien, från den 9:e till den 14:e september. Konferensen arrangerades av European Association for Communication in Healthcare och lockade till sig ca 400 deltagare från hela världen. Våra kollegor Mattias Tranberg och Anders Danielsson var på plats och berättar om konferensdagarna.

Konferensen täckte många aspekter av kommunikation i vården, med föreläsningar om personcentrerad vård, interprofessionell kommunikation, virtuella patienter och AI, debatter om huruvida AI kan vara lika empatisk som en människa, och en mängd olika workshops, bland annat om hur man kan integrera kommunikationsträning i det kliniska arbetet. Shared decision making var även ett tema för flera föreläsningar och seminarier.

Som en omvärldsbevakning tyder konferensen på att vi ligger bra till i Sverige, utvecklingen som pågår här ser ungefär likadan ut som i andra jämförbara länder, och det finns ömsesidig nytta av att nätverka och utbyta erfarenheter och tankar för att stärka samtalens betydelse i vården.

På många håll pågår det initiativ för att integrera palliativ vård tidigare, vilket bland annat innebär tidigare samtal om patienters och närstående önskemål och prioriteringar. Diskussionen som det väcker i olika länder kring vad palliativ vård är och kan vara har många likheter med den som pågår i Sverige.

En föreläsning belyste att osäkerhet är en ofrånkomlig upplevelse i vården, både för patienter och vårdpersonal. Den medicinska vetenskapen bygger på evidens men sjukvården präglas av osäkerhet och oro. Det kan vara svårt att hantera för vårdpersonalen, och en väg ur det kan vara att uppvärdera nyfikenhet, mod, medkänsla och klarhet som professionella kvaliteter.