Linda Björkhem Bergman är överläkare och har nyligen blivit professor i palliativ medicin vid Karolinska Institutet och Stockholms Sjukhem. Hon är även vetenskaplig ledare på Palliativt Kunskapscentrum (PKC) i Stockholm. Det var i höstas som Linda fick sin professur i palliativ medicin, ett drömjobb som hon själv uttrycker det.
– Det känns jätteroligt, jag är väldigt glad och tacksam för det. Man känner att det finns mycket förväntningar att leva upp till, så det är ju lite pirrigt också. Men jag är taggad, säger Linda.
Linda har en bakgrund inom klinisk farmakologi, så hur hamnade hon då inom den palliativa vården? Det var under sin specialistutbildning som hon randande sig på ASIH, och kände direkt att hon hade hamnat rätt.
– Jag kände att det här är det jag vill jobba med. Det var roligt och meningsfullt, och jag kunde göra skillnad. Så jag bytte bana och började jobba på den palliativvårdsavdelning där jag tidigare randatmig, ett byte som jag aldrig har ångrat. En viktig del i att jag trivdes så bra var att de jag jobbade med var så trevliga och motiverade att göra det bra för patienten. Det var en fantastiskt fin teamkänsla, berättar Linda.
Linda leder en forskargrupp på Karolinska Institutet som driver flera projekt med stor bredd. Den senaste tiden har fokus varit att undersöka möjliga positiva effekter av vitamin D-behandling till cancerpatienter och vitamin D’s effekter på immunförsvaret och cancerutlöst fatigue.
Som professor i palliativ medicin är Linda en del i arbetet för att stärka forskningen inom palliativ vård. För att lyckas med detta framhåller hon vikten av ökad finansiering för forskning inom den palliativa vården, och att fler väljer att forska.
– Vi är inte jättemånga som forskar inom palliativ medicin, ett av mina viktigaste uppdrag som professor är att hjälpa yngre forskare som vill börja forska inom vårt område, säger Linda
– Forskning ska vara en självklar del av arbetet på kliniken. Idag finns det ganska få studier med patienter i palliativ vård, mycket av den behandling som ges till våra patienter är baserad på empiriska erfarenheter. Vi behöver fler kliniska studier på patienter i palliativ vård. Det är en stor utbildningsinsats som behöver göras för att öka forskningen i kliniken, fortsätter hon.
Linda ser även utmaningar i arbetet med att stärka forskningen. Den palliativa kontexten är på många sätt komplex, och hon betonar att det är både praktiskt och etiskt svårt att forska på patienter i den palliativa vården. Studierna behöver designas så att de fungerar i den palliativa kontexten.
– Jag tror också att samarbete är jätteviktigt, att man bygger upp ett forskarnätverk som har just fokus på forskning inom palliativ vård. Det är något som jag skulle vilja bidra till att utveckla. Det händer mycket på samarbetsfronten, men ett mer strukturerat nätverk vore spännande, säger Linda.
Hur ser då framtiden ut för forskningen inom palliativ medicin, undrar vi. Linda poängterar att det görs väldigt många retrospektiva studier inom den palliativa vården, då det ofta är lättare.
– Därför tror jag att vi i framtiden behöver göra fler prospektiva och randomiserade studier i en klinisk kontext, resultaten från dessa är mer tillförlitliga, säger Linda
– Det är så roligt att forska inom palliativ medicin och jag uppskattar verkligen mina forskarkollegor. Det finns en genuin vilja att hjälpa patienterna, och om jag kan bidra med en liten del så är jag jätteglad, avslutar hon.
Linda Björkhem Bergman, foto av Mariana Lind, Stockholms Sjukhem