Palliativt Utvecklingscentrum satsar nu på att etablera ett långsiktigt och nyskapande tvärvetenskapligt forskningssamarbete med Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora vid Lunds universitet. Ambitionen är att utmana etablerade forskningsstrukturer och lägga grunden för gränsöverstigande forskning i gränslandet mellan medicin och humaniora.
Som en del i satsningen arbetar vi med en ansökan om forskningsmedel för ett postdoktoralt projekt med titeln Samtal genom berättelser inom palliativ vård – Perspektiv, processer och potential, som syftar till att undersöka hur tvärvetenskapliga angreppssätt kan användas för att utforska processer och mekanismer bakom vårdpersonalens kommunikativa och empatiska kompetens i patientmötet.
Martin Garwicz, professor i integrativ neurofysiologi och centrumledare för Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora, är en av de forskarna bakom projektet.
– Syftet är att studera de processer och mekanismer som ligger till grund för samtalet mellan vårdande och vårdad. Framför allt vill vi undersöka vad andra perspektiv och metoder än de som klassiskt utnyttjas inom sjukvården kan bidra med, berättar Martin.
De andra forskarna bakom projektet är vår verksamhetschef Marlene Malmström, samt litteraturvetaren och lektorn i medicinsk humaniora Katarina Bernhardsson, som är biträdande centrumledare för Birgit Rausing Centrum. Medel söks till tre unga forskare på postdoktoral nivå, en psykolog, en läkare och en litteraturvetare. Tillsammans kommer de att teoretiskt och praktiskt undersöka processer och mekanismer bakom hur samtal, kommunikation och berättande inom ramen för samtalsträning påverkar vårdpersonal, individuellt och i samspelet med andra.
– Patientens narrativ är en väldigt central del av det medicinska. Det är viktigt för att skapa en förtroendefull kontakt mellan vårdande och vårdad, inte minst för att få kunskap om individen. Vi kommer att studera hur man kan använda narrativ för att ge patienten en trygg bas, skapa relation mellan vårdande och vårdad, och för att säkerställa patientens möjlighet att delta i och påverka vården.
Projektet syftar också till att etablera ett långsiktigt samarbete mellan de två tvärvetenskapliga kunskapsfälten palliativ vård och medicinsk humaniora, två fält som Martin menar har stor synergistisk potential.
– Vi har mycket gemensamt, men även en hel del olikheter som kan bli fruktbara att utforska, till exempel metoder och begrepp inom medicinsk humaniora och samhällsvetenskap som inte traditionellt används inom medicinen. En stark gemensam aspekt är det existentiella perspektivet, som verkligen ställs på sin spets i palliativ vård.
Ambitionen är att med det här tvärvetenskapliga samarbetet utmana etablerade forskningsstrukturer och dra nytta av styrkor, kontaktnät och attraktionskraft för att utveckla ny och banbrytande forskning.
– Jag tror att det här kommer att ge oss en modell för hur ett samarbete mellan kunskapsfält kan byggas upp och fungera. Birgit Rausing centrum är nytt och vi har inte haft den här typen av samarbete tidigare, därför känns det väldigt viktigt ur en strategisk synpunkt att det här utvecklas på ett positivt sätt, säger Martin.