Den 22 maj anordnade vår kollega Mattias Tranberg, leg. psykolog och forskare, ett nätverksmöte för att prata mer om behovet av psykologer inom den palliativa vården. Psykologisk kompetens på professionsnivå har saknats i specialiserad palliativ vård i Sverige, samtidigt som andra länder har sett behovet och tillgodoser det i varierande utsträckning.
Det blev ett lyckat möte med diskussioner om vad psykologer kan tillföra både inom och utanför den specialiserade palliativa vården. Det fanns mycket intresse för området och engagemang för att arbeta vidare, och ett behov av kunskap och kompetens inom området uttrycktes.
– Bland deltagarna fanns psykologer som arbetade inom somatiken som upplevde att de har begränsade resurser för patienter och närstående, och att det hade varit hjälpsamt att kunna hänvisa till psykologer som har områdeskompetens. Exempelvis att leva med en allvarlig sjukdom, att närma sig döden, samt närståendeperspektiv, såsom hanteringsstrategier, självomhändertagande och sorgebearbetning, berättar Mattias.
Ett nytt nätverksmöte kommer att anordnas efter sommaren, de kommer då börja planera olika utbildningsaktiviteter för nätverkets medlemmar, och titta på möjligheten att skapa en digital plattform med artiklar, boktips, rekommendationer, samt nyheter om forskning och utbildning.
Mattias har sedan våren 2024 arbetat deltid som psykolog på ASIH och palliativvårdsavdelningen i Ystad, som den enda psykologen i Sverige som arbetar inom den palliativa vården. Nu har hans tid i Ystad utvärderats.
– Införandet av psykolog i specialiserad palliativ vård har varit mycket uppskattat och tydligt stärkt både patientvård och arbetsmiljö. Utvärderingen visar att psykologen tillför ett professionellt perspektiv på psykologiskt och existentiellt lidande, erbjuder terapeutiska samtal, avlastar teamet och fungerar som ett sammanhållande stöd i komplexa vårdsituationer.
Fokusgruppsintervjuer och fallbeskrivningar visar på god samverkan med kurator och andra professioner, men också på behov av ökad närvaro, tydligare uppdrag och bättre organisatoriska ramar. Slutsatsen från utvärderingen av Mattias tid i Ystad är att psykologisk kompetens bör integreras som en självklar del i det multiprofessionella teamet för att främja jämlik och helhetsbaserad vård.
– Det har varit både meningsfullt och ögonöppnande att arbeta inom den specialiserade palliativa vården, berättar Mattias. Jag har mötts av ett engagerat team som har tagit emot det psykologiska perspektivet med nyfikenhet och uppskattning. Genom patientmöten, stöd till närstående och handledning har jag sett hur psykologisk kompetens kan ge språk åt det emotionella och existentiella lidandet, och bidra till att utveckla en vård som redan är väldigt bra.