I södra Indien ligger Hyderabad, en stad med 10 miljoner invånare och huvudstad i delstaten Telangana, med 35 miljoner invånare. Som så ofta i Indien finns det sida vid sida både stor rikedom och stor fattigdom och Indien räknas som ett låg/medel inkomstland, eller LMIC (Low/Middle Income Country). Medan de som har pengar kan få allt i behandlingsväg på privata sjukhus, har det stora flertalet fattiga inte tillgång till den vård de behöver. Indien är, sin starka ekonomiska utveckling till trots, en av de länder i världen som lägger minst pengar av sin BNP på allmän sjukvård.

I Hyderabad finns det enda statliga cancersjukhuset i Telangana, Medhi Nawaz Jung (MNJ) sjukhuset, där fattiga patienter kan få gratis vård. På MNJ sjukhuset tar man emot mer än 10 000 nya cancerpatienter varje år, ger onkologisk behandling, såväl kirurgi som strålbehandling och medicinsk behandling, med drygt 600 sängar. Det är stökigt, smutsigt och varmt och det är ont om resurser och glest med utbildad personal.

Sedan 2013 har medicinska fakulteten på Lunds universitet och Hyderabad ett samarbete, där svenska läkarstudenter får möjligheten att genomföra sina vetenskapliga projekt under utbildningen. Projekten formuleras efter önskemål från kollegorna i Hyderabad. Samarbetet inbegriper den palliativa enheten och barncancerenheten på MNJ, samt de välfungerande NGO-drivna (Non-Governmental Organisation, d.v.s. icke-statligt och icke-vinstdrivande), hospisen och hemsjukvårdsenheten Kumudini Devi Hospice och Mandara Hospice i Hyderabad, och nu senast även med den nyöppnade NGO-drivna barncancerkliniken Sivananda IMPACT Paediatric Cancer Centre. Bakom Kumudini och Mandara Hospice, och i viss mån även Sivananda, ligger främst den lokala NGO:n PRPCS, Pain Relief And Palliative Care Society i Hyderabad.

Tillgång till palliation kan mätas i tillgången till smärtlindring, i form av opioider. WHO bedömer att 20 miljoner patienter har behov av palliativ vård, i första hand i livets slutskede varje år, varav 80% lever i låg- och medelinkomstländer. Medan opioid-konsumtionen i smärtlindrande syfte stadigt ökar i västvärlden har stora delar av Indiens befolkning inte ens tillgång till morfin. Delstatliga lagstiftningar släpar efter, specialtillstånd för att skriva ut morfin krävs, missuppfattningar och okunskap förvärrar situationen.

Förutom att de svenska studenterna uppfyller kraven på ett vetenskapligt arbete så är syftet att bistå kollegorna i Indien med tid, erfarenhet och resurser och genomföra de studier för att utvärdera och förbättra vården i Hyderabad – ett arbete som de aldrig har tid att göra. I den mån det är möjligt publiceras resultaten i nationella och internationella medicinska tidskrifter, vilket ger de indiska kollegorna meriter, sprider medvetenheten och kunskapen om verksamheten i Hyderabad samt ger en chans till ökade statliga anslag.

Det kan vara påfrestande för en svensk att arbeta i denna helt annorlunda miljö, som dock är den tillvaro som de flesta på jorden delar – fattigt, trångt, varmt, överväldigande och oförutsägbart. Journalsystemet är i pappersform, handskrivna notiser. Patienterna är lågutbildade, ofta illitterata och utan kunskaper om kroppen och sjukdomars ursprung, tacksamma för den vård som de ändå kan få. Professor Gayatri Palat, chef för den palliativa enheten på MNJ och på Kumudini Hospice, har tillsammans med PRPCS byggt upp en imponerande palliativ vård som nu sträcker sig ut till hela Telangana. Professor Palat är anestesiolog och palliativmedicinare, kompetent och drivande, samtidigt som hon är lättsam och har nära till skratt. De svenska studenterna blir väl omhändertagna och får uppleva hur sjukvårdens villkor ser ut för majoriteten av världens befolkning.

Studenternas referensramar vidgas, de får nya perspektiv kring globala medicinska frågor och blir varse hur man med mycket små resurser kan åstadkomma stora förändringar. Med Dr. Palats hjälp har läkarstudenterna bland annat bidragit till att kartlägga den palliativa enhetens arbete, infört IPOS (Integrated Palliative care Outcome Scale) på hospice, förberett införandet av metadon vid cancersmärta, studerat biverkningar och överlevnad vid barncancer och introducerat ketamin vid procedursmärta hos barncancerpatienterna. Det är några av de vetenskapliga arbeten i Hyderabad som nu, inklusive vårterminen 2025, 57 studenter från läkarlinjen i Lund har genomfört sedan starten 2013.

Vill du veta mer? Kontakta gärna:

Eva Brun
Överläkare, docent Onkologiska kliniken Skånes Universitetssjukhus Lund
eva.brun@med.lu.se

Mikael Segerlantz
Överläkare, docent inom palliativ vård och ASIH i Lund
mikael.segerlantz@med.lu.se

Anna Stjärne Aspelund
Överläkare, med.dr. inom palliativ vård och ASIH i Lund
anna.stjarne_aspelund@med.lu.se