Sedan hösten 2024 driver vi på Palliativt Utvecklingscentrum det så kallade Tillsammansprojektet med syftet att stärka det sociala, praktiska och existentiella stödet för personer som lever med livshotande sjukdomar och palliativa vårdbehov, samt deras närstående.

Inom projektet undersöker vi hur man kan skapa en koppling mellan vården och tillgängligt stöd från det lokala samhället för att bättre stödja människor som lever med livshotande sjukdomar och deras närstående. Vi vill kartlägga tillgängliga samhällsresurser samt skapa en modell och strategier som i fortsättningen kan användas för vidare implementering och utvärdering av projektet.

Just nu jobbar vi med att inkludera intressenter från allmänheten och sjukvården i skapandet av kunskap som är relevant för deras liv och arbete, samt samhällsutveckling i stort. Därför anordnar vi fyra ”co-production” workshops med nyckelaktörer i civilsamhället, vårdpersonal, och patient/närstående representanter för att utveckla TILLSAMMANS-modellen. I nuläget består gruppen av representanter från ASIH, Cancervården, Neurologi, Röda Korset, Svenska Kyrkan, Idrott hela Livet, Frivilligkraft, Anhörigcentrum Lund, och även ett par dödsdoulor. Men gruppen växer ständigt!

I december anordnade vi en mycket givande workshop om vilka praktiska, sociala, och existentiella behov patienter och närstående kan ha efter en allvarlig diagnos. Baserat på diskussionerna skapade vi en karta över möjliga resurser som finns i lokalsamhället som kan möta dessa behov, under andra workshopen. Den preliminära kartan visualiserade att det redan finns många resurser och färdigheter i samhället idag. Det var upplysande att se att det redan finns mängder av engagerade aktörer som bara behöver kopplas ihop och komma till användning.

Under nästa workshop som planeras i början av mars kommer vi att diskutera hur vi kan sy ihop dessa stödresurser med vård- och omsorgssystem genom att utnyttja en så kallad ”samhällskontakt”. Det finns många frågor att utforska – hur fördelar vi omsorgsansvaret mellan vården och civilsamhället? Hur förbereder vi samhällskontakter och volontärer att jobba med svårt sjuka och sårbara grupper? Och framför allt – i vilken kontext vill vi placera samhällskontakten till att börja med?

Är du intresserad av att bidra till projektet? Kontakta gärna oss!

Dröfn Birgisdóttir
E-post: drofn.birgisdottir@skane.se
Tel: 0724-64 65 83

Jamie Woodworth
E-post: jamie.woodworth@med.lu.se
Tel: 0703 – 18 17 65