Nationell Vårdplan för Palliativ vård, NVP, är ett personcentrerat stöd för att identifiera, bedöma och åtgärda en enskild patients palliativa vårdbehov. Genom att tidigt identifiera och samordna patientens palliativa vårdbehov ges patienter och närstående möjlighet att planera, förbereda sig och göra de prioriteringar som är viktiga och meningsfulla vid allvarlig sjukdom eller då tiden kvar i livet är begränsad.
Nu utvecklar och lanserar vi på Palliativt Utvecklingscentrum ett nytt verktyg, i-NVP (i = identifiera). i-NVP är utformat för att hjälpa till att öka förståelsen för när det kan vara läge att identifiera personer med palliativa vårdbehov, och där det kan finnas ett värde av att vårdas med stöd av NVP. Våra kollegor Anette Duarte och Dröfn Birgisdóttir har tillsammans med andra kollegor lett arbetet med att ta fram i-NVP. Anette är sjuksköterska och kvalitetsutvecklare och Dröfn är fysioterapeut, folkhälsovetare och forskare – nedan berättar de mer om i-NVP.
– Många inom vården har uttryckt att det är svårt att veta när man ska trycka på startknappen och börja med NVP, därför har vi tagit fram i-NVP som ett stöd för att identifiera och hitta patienten, i hopp om att det blir lättare att lyfta fram palliativ vård tidigare, berättar Dröfn.
Tanken med i-NVP är att underlätta och stödja när det är dags att bedöma om det finns palliativa vårdbehov. Stödet kan användas av enheter som använder NVP, men även av enheter som inte använder NVP som vill ha ett stöd i identifieringen.
Under utvecklingen av NVP identifierades tidigt behovet av stöd för att identifiera patienten. Därför inkluderade vi i NVP del 1 en text på försättsbladet ämnad att vara ett sådant stöd. Nu lyfter vi den texten till ett eget verktyg i form av i-NVP, som även inkluderar andra indikatorer såsom ”Surprise question”.
– i-NVP behöver inte nödvändigtvis vara en journalhandling, man kan ha det i fickan som ett stöd när man arbetar och möter patienter. Vissa enheter vill ha in det journalen, så det kommer kanske att se lite olika ut beroende på var man arbetar, säger Anette.
Stödet publiceras som en så kallad betaversion, vilket innebär att dokumentet är under utveckling och justeringar kan komma att ske i en slutversion. Vi tar tacksamt emot synpunkter på innehåll, användning och layout.
– Vi har arbetat fram i-NVP i en arbetsgrupp och under processen samlat in synpunkter från forskare och kliniker. Vi håller också på att göra en systematisk review, där vi ser över vilka stöd som finns redan i världen, så att vi inte missar viktiga faktorer. Nästa steg är att validera instrumentet, berättar Dröfn.
Vill du hjälpa till och ge synpunkter på i-NVP? Ladda ner i-NVP här