Kollegorna Helen Thunberg och Emma Håkansson från Sjöbo kommun deltog i november förra året på en internationell konferens i Portugal om vård i livets slutskede. Helen är kvalitetsansvarig distriktssjuksköterska på kommunen, och kollegan Emma är HSL undersköterska specialiserad på palliativ vård.
International Collaborative for Best Care for the Dying Person anordnar årligen en internationell konferens med fokus på bästa möjliga vård för personer i livets slutskede, och förra året arrangerades den i Porto. Konferensen lockar varje år ett hundratal personer från olika länder runtom i världen.
Upprinnelsen till att Helen och Emma åkte på konferensen är en utbildningsplan som har antagits av Vård och Omsorgsnämnden i kommunen. Planen sträcker sig över tre år, med syftet att utbilda all personal på ett SÄBO och ett hemtjänstområde i Sjöbo, totalt cirka 400 medarbetare, i allmän palliativ vård. En del i utbildningsinsatsen är Palliativt Utvecklingscentrums digitala introduktionskurs för Nationell Vårdplan för Palliativ vård (NVP).
– Det är en stor insats för grundläggande utbildning inom den allmänna palliativa vården. Vi har många bra medarbetare i kommunen som jobbar allra närmast våra sköra äldre, men det är inte alla som har formell kompetens, berättar Helen.
Helen och Emma bestämde sig för att skicka in ett abstract till konferensen i Porto, de fick möjligheten att ställa ut en poster där de kunde berätta om planen och lyfta fram bredden i insatsen.
– Vi kunde inte redovisa några resultat ännu, men hoppas kunna göra det på kommande konferens om ett par år. Vi har skickat ut en enkät till våra medarbetare innan utbildningsinsatsen startade i vilken våra medarbetare har fått skatta sin kunskap och hur trygga de upplever sig vara i sin yrkesroll. Vi kommer skicka ut samma enkät efter utbildningsinsatsen, målet är att deras kunskap ska ha ökat med 40%, säger Emma.
Konferensen pågick under tre dagar. Helen och Emma berättar att det tog ett tag att komma in i engelskan men de stod sig ändå väl i diskussionerna, de kunde lyssna in och dela med sig av sina perspektiv.
– Det var en familjär och gemytlig stämning, och mitt perspektiv som undersköterska kändes lika värdefullt som de andra professionerna, berättar Emma. Det palliativa förhållningssättet genomsyrade hela konferensen, hemma behöver man ibland argumentera för det palliativa förhållningssättet, men här var det en självklarhet. Det var befriande, fortsätter hon.
– Det var en oerhörd kunskapsgryta att gräva ur, och vi var lite starstruck. Vi fick ju träffa forskarna som vi har läst om, fyller Helen i.
Konferensen inkluderade deltagare från olika länder runtom i världen, och de såg ett stort värde i att ta del av hur den palliativa vården är organiserad i andra länder, samt vilka olika utmaningar vi står inför.
– I Sverige avlider en tredjedel av våra patienter i hemmet, det är högt i jämförelse med andra länder där fler avlider på sjukhus. Det innebär att de som jobbar närmast patienterna ofta har en låg i kompetensnivå, till skillnad mot exempelvis Portugal där två tredjedelar av de palliativa patienterna avlider på sjukhus och den lägsta kompetensen sjuksköterska. I Sverige står vi inför utmaningen att höja kompetensen nära patienten, säger Helen.
– Ett annat exempel är Argentina där de har svårigheter med att motivera sjuksköterskor att använda deras version av NVP, medan läkare tenderar att vara mer positiva. Det är lite av en omvänd situation i jämförelse med Sverige, där läkarna är svårare att övertyga. Det visar verkligen att vi står inför olika utmaningar, fortsätter Emma.
Efter konferensen har Helen och Emma fått dela med sig av vad de lärde sig under dagarna i Porto. Bland annat har de blivit intervjuade av Ystads Allehanda och Skånska Dagbladet, och de har även varit på Vård- och omsorgsnämnden i kommunen och berättat om deras deltagande.
– Vi har presenterat för våra kollegor, de har varit mycket intresserade av vad vi fick lära oss. Även när vi är ute och möter omvårdnadspersonalen får vi många frågor, det märks att man är hungrig på kunskap, säger Emma.
– Vi känner oss väldigt priviligierade att vi fick möjligheten att åka till ett annat land och ta del av konferensdagarna. Det säger en del om Sjöbo kommun, både som vårdgivare och arbetsgivare, att vi fick den här möjligheten, avslutar Helen.