Det finns god evidens för att tidiga insatser är viktiga för att ge cancerpatienter med palliativa vårdbehov ett gott omhändertagande och bemötande.

Under hösten 2024 och våren 2025 genomför Palliativt Utvecklingscentrum och Skåne University Hospital Comprehensive Cancer Centre (SUHCCC) arbetsgrupp för palliativ vård, ett samarbetsprojekt i syfte att patienter med palliativa vårdbehov ska hittas tidigare, att deras vårdbehov tillgodoses på ett evidensbaserat sätt, och att de erbjuds samtal vid allvarlig sjukdom. Projektet främjar även implementeringen av det palliativa vårdprogrammet och Personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för palliativ vård.

Aktiviteterna utgår från verksamheternas intresse och behov. En viktig del är att utveckla ett nätverk av läkare och sjuksköterskor med särskilt intresse för palliativ vård. Just nu finns det 11 personer i nätverket och det finns plats för fler.

Just nu inom SUHCCC-projektet pilottestas i-NVP och NVP del 1 (Nationell Vårdplan för Palliativ vård) inom urologi och kirurgi, som stöd för att identifiera patienter och bedöma deras vårdbehov. 15 screeningar genomförs inom respektive verksamhet och därefter utvärderas projektet som underlag för beslut om införande inom SUHCCC. Onkologens GI-team får under våren utbildning i palliativ vård, samtal vid allvarlig sjukdom och etisk stress. Alla läkare inom onkologen erbjuds även föreläsningar om samtal vid allvarlig sjukdom. Vid lungkliniken medverkar projektet i två planeringsdagar om palliativ vård och tidig integrering, och på hematologen pågår förberedelser för utbildning och genomförande av tidigare samtal vid allvarlig sjukdom med den centrala frågan ”vad blir viktigt för dig nu?”

Madelaine Petersson
madelaine.petersson@skane.se, projektkoordinator inom SUHCCC

Anders Danielsson
anders.danielsson@skane.se, projektledare på Palliativt utvecklingscentrum