Volontärer inom vård i livets slutskede på sjukhus är ett sätt att stödja patienter och deras närstående. iLIVE Volunteer Study hjälpte volontärsamordnare på sjukhus i fem europeiska länder att utforma och införa en volontärtjänst för vård i livets slutskede på allmänna avdelningar på sina sjukhus. Syftet med studien var att identifiera och utforska hinder och underlättande faktorer vid införandet.
I studien genomfördes en fokusgruppsintervju samt djupgående enskilda intervjuer med volontärsamordnare från Nederländerna, Norge, Slovenien, Spanien och Storbritannien.
De hinder för volontärtjänster som identifierades var Covid-19 pandemin som försenade implementeringsprocessen, att sjukhuspersonalen inte såg mervärdet av volontärarbete, svårigheter med att marknadsföra tjänsten, bristande stöd från vårdpersonal och ledning, samt osäkerhet om sin roll i implementeringen bland volontärsamordnare.
Faktorer som underlättade volontärtjänster var utbildning av volontärer, involvering av volontärer i marknadsföringen av tjänsten, samt utbildning och medvetenhet för vårdpersonal om volontärernas roll och gränser.
Studien visar på att etablerandet av en omfattande volontärtjänst inom vård i livets slutskede innebär flera överväganden, såsom utbildning, att skapa medvetenhet hos vårdpersonalen samt att säkerställa ledningens stöd. Genomförandet kräver att intressenter involveras på ett sätt som gör att medicinsk vård i livets slutskede och volontärarbete kan samexistera. Ytterligare forskning behövs för att undersöka hur ett bra partnerskap mellan volontärer och professionell personal kan byggas upp och upprätthållas.