Varför startade vi?
Många som lever med allvarlig sjukdom, såsom cancer, och deras närstående upplever stress, ensamhet och kämpar för att få ihop vardagen. Vårdpersonalen gör sitt bästa, men det räcker inte alltid till och många behöver mer stöd. Vi kan inte fortsätta förvänta oss att det redan överbelastade hälso- och sjukvårdssystemet ska kunna tillgodose alla de omfattande sociala, praktiska och existentiella behoven hos personer med allvarliga sjukdomar och deras närstående. I stället behöver vi utveckla hållbara lösningar för att ge ett mer heltäckande stöd.

Vad är syftet med projektet?
Det övergripande syftet med TILLSAMMANS-projektet är att stärka det sociala, praktiska och existentiella stödet för personer som lever med livshotande sjukdomar och palliativa vårdbehov, samt deras närstående.

Detta vill vi åstadkomma genom att undersöka hur vi kan skapa en koppling mellan vården och tillgängligt stöd från det lokala samhället för att bättre stödja människor som lever med livshotande sjukdomar och deras närstående. Vi vill kartlägga tillgängliga samhällsresurser samt skapa en modell och strategier som i fortsättningen kan användas för vidare implementering och utvärdering av projektet.

Det behövs ett folkhälsoperspektiv
Med ett folkhälsoperspektiv betonas vikten av att skapa stödjande nätverk runt människor som går igenom svåra utmaningar, såsom allvarlig sjukdom eller förlust. Det handlar om att skapa nätverk av vanliga människor som vill ge stöd till de som behöver. Detta kan vara praktisk hjälp, som att handla mat eller erbjuda skjuts till läkarbesök, en stödgrupp, eller helt enkelt bara någon att prata med när livet känns ensamt.

Vad vill vi göra?
Vårt projekt bygger på framgångsrika modeller från UK och Australien där en ”samhällskontakt” används för att koppla ihop vården med stöd från civilsamhället. En samhällskontakt är oftast en tränad volontär eller en särskilt utsedd person inom vårdteamet som fungerar som brobyggare eller koordinator. Samhällskontakten hjälper patienter och närstående att identifiera deras behov av stöd och hitta socialt, praktiskt och existentiellt stöd inom deras egna sociala nätverk (familj, vänner, grannar), samt att komma i kontakt med tillgängliga samhällsresurser, såsom olika stödgrupper eller volontärer.

Då detta är ett nytt och till stor del outforskat område inom svensk kontext, saknas kunskap om hur det kan anpassas för att bäst stödja patienter och närstående. Därför behöver anpassningen till svenska förhållanden och vårdprocesser undersökas och genomföras på ett strategiskt och stegvis sätt. För att lyckas med detta behöver vi samarbeta med olika aktörer som kan ge värdefull insyn i både möjligheter och hinder, och som kan spela en avgörande roll i detta arbete.

 

Just nu arrangerar vi några workshops med olika nyckelaktörer där vi undersöker hur olika aktörer kan samarbeta och möjligheterna för att skapa mer heltäckande stöd för patienter med livshotande sjukdomar och deras närstående. Tillsammans med patienter, närstående, vårdpersonal och andra nyckelaktörer vill vi arbeta fram en modell för samarbete och skapa ett nätverk av grupper, organisationer och volontärer som vill ge stöd till de som behöver.

Vill du delta i våra workshops? Kontakta gärna:

Dröfn Birgisdóttir
E-post: drofn.birgisdottir@skane.se
Tel: 0724-64 65 83

Jamie Woodworth
E-post: jamie.woodworth@med.lu.se
Tel: 0703 – 18 17 65