Medicinska fakulteten på Lunds universitet har ett samarbete med det statliga cancersjukhuset Medhi Nawaz Jung (MNJ) samt med den icke-statliga, icke-vinstdrivande, organisationen Pain Relief and Palliative Care Society (PRPCS) i Hyderabad, södra Indien. Syftet med samarbetet är att svenska läkarstudenter ska se sjukvård under knappa förhållanden, genomföra projekt. och bidra till utveckling av den palliativa vården på sjukhuset. Onkologläkare Eva Brun, som är initiativtagare till projektet, har sedan 2013 ett samarbete med professor Gayatri Palat, ett välkänt namn inom palliativ medicin i Indien. Mikael Segerlantz, specialist i palliativ medicin, har varit en del av detta samarbete sedan 2016 och Anna Stjärne Aspelund, specialist i infektionsmedicin, sedan 2023.

Medhi Nawaz Jung (MNJ) i Hyderabad är det enda sjukhus som erbjuder gratis sjukvård till fattiga patienter med cancer i delstaten Telangana, som har 35 miljoner invånare. Varje år tar sjukhuset emot ca 10 000 nya patienter. Förutom cancervård finns en aktiv palliativ enhet som har en egen vårdavdelning och en väl fungerande smärtmottagning. Sjukhuset är mycket resurssvagt, vilket är typiskt för den statliga vården i Indien. Det är ont om kvalificerad personal, utrustning och läkemedel och läkarna har ingen tid att följa upp sina behandlingsresultat, rutiner, driva studier eller utveckla nya riktlinjer. På Kumidini Devi Hospice, ett hospice som drivs av PRPCS, finns vårdplatser för vuxna och barn, samt en omfattande hemsjukvård. Nyligen öppnades, med hjälp av PRPCS, en liten kostnadsfri behandlingsenhet för barn med cancer med syftet att öka chansen för fattiga barn att bli botade från sin cancersjukdom.

Läkarstudenter i Lund gör under Läkarprogrammet två vetenskapliga arbeten, på termin 5 (kandidatuppsats) och under termin 10 (masteruppsats). Utifrån kliniska frågeställningar från kollegorna i Indien utformas projekt som genomförs av studenterna och som är relevanta för utvecklingen av vården i Hyderabad, på MNJsjukhuset och på Kumudini Devi samt på barncancerenheten. Projekten syftar dels till att hjälpa läkarna att utvärdera vården och möjliggöra införandet av nya metoder, dels till att publicera de färdiga arbetena i internationella medicinska tidskrifter för att ge verksamheten uppmärksamhet och status, och härigenom även förhoppningsvis öka de ekonomiska bidragen till vården. Samarbetet har hittills resulterat i 12 gemensamma artiklar.

Sedan starten 2013 har 55 studenter från läkarlinjen i Lund genomfört totalt 13 kandidatprojekt samt 29 masterprojekt, fram till och med höstterminen 2024. Exempelvis så har en kartläggning av den palliativa enhetens arbete på sjukhuset gjorts, IPOS (Integrated Palliativ care Outcome Scale) har införts på Kumudini Devi Hospice, och ketamin samt midazolam har introducerats och studerats vid smärtsamma ingrepp, som ryggmärgsvätske- och benmärgsprovtagning, av barncancerpatienterna.

De yngre läkarkollegorna i Indien är viktiga i genomförandet av studentprojekten, och får genom dessa studier en möjlighet att åka på möten och presentera resultat från dessa studier, och de är dessutom medförfattare på publikationerna. De svenska studenterna i sin tur får en unik möjlighet med perspektiv på globala medicinska frågor, från ett fattigt sjukhus och en sjukvård som en stor del av jordens befolkning är hänvisade till och vidgar både sin personliga och blivande yrkesrolls referensramar, och hur man med mycket små resurser kan åstadkomma mycket vård.

Vetenskapliga publikationer

Artikel i Tidskriften Palliativ Vård

Film om Hyderabad Centre for Palliative Care

 

Vill du veta mer? Kontakta:
Eva Brun
Överläkare, docent Onkologiska kliniken Skånes Universitetssjukhus Lund
eva.brun@med.lu.se
Mikael Segerlantz
Överläkare, docent inom palliativ vård och ASIH i Lund
mikael.segerlantz@med.lu.se
Anna Stjärne Aspelund
Överläkare, PhD inom palliativ vård och ASIH i Lund
anna.stjarneaspelund@skane.se